Chémia kuchyne
Prečo nám niektoré potraviny chutia a iné nie? Prečo sa jedlo kazí a ako sa tento problém riešil pred vynálezom chladničky? Prečo k sebe niektoré suroviny pasujú viac než ostatné?
Na tomto kurze sa pozrieme na viaceré aspekty gastronómie z pohľadu kuchárov, chemikov či historikov. Ukážeme si, za ktoré potraviny v našom jedálničku môže úplná náhoda a ktoré nám tam premyslene prihodila príroda a evolúcia.
Spoločne si prejdeme tieto témy:
Cukry – čo má spoločné kváskový chlieb a egyptské pivo?
Tuky – prečo jeme syr s plesňou?
Bielkoviny – prečo niektoré mäso môžeme jesť surové, zatiaľ čo iné sa musí piecť aj 20 hodín?
Soľ & korenie – prečo sa viedli vojny o korenie?
Fermentácia – prečo má každá časť sveta vlastnú kyslú kapustu?
Varenie – ako pripraviť naozaj chutné jedlo bez receptu?
Hlavným cieľom tohto kurzu je prebudiť vo vás záujem o to, čo jete, a ukázať vám, že jedlo nie je iba zdroj energie. Zároveň vám viem sľúbiť, že po absolvovaní kurzu z vás určite budú lepší kuchári. :)
Pre absolvovanie tohto kurzu nie sú potrebné žiadne predošlé vedomosti, všetky chemické/biologické koncepty, ktorým sa budeme venovať, si na začiatku každého dňa vysvetlíme a následne rozoberieme v spoločnej konverzácii.
Matúš Sukeľ
Turnus B
(Pop)kulturálne štúdiá
Jasna Cifrová
Algoritmy a informatika
Jirka Lhotka
Architektura a urbanismus v praxi
Tereza Flídrová
Chémia kuchyne
Matúš Sukeľ
Drogy: tělo, mysl a společnost
Karel Kieslich
Environmentální bezpečnost
Jana Součková
Evidence-based politika v teorii a praxi
Adam Zábranský
Evropská diplomacie a vyjednávání v praxi
Kristina Králová
Filozofie vášně a klidu
Sebastian Štros
Machine Learning
Anna Hlédiková
Medicína
Petra Stolaříková
Návod na dospělost
Jon Šotola
První pomoc zážitkem
Šárka Motanová
Psychologická ekonomie
Anna Umlaufová
Spravedlnost a právo
Filip Jelínek
Technology and Humanity
Jakub Křikava
Výzvy měst a jak se týkají nás všech (a jak jim čelit)
Adam Zábranský
Základy filmové produkce
Vojtěch Kába