Chémia kuchyne

Prečo nám niektoré potraviny chutia a iné nie? Prečo sa jedlo kazí a ako sa tento problém riešil pred vynálezom chladničky? Prečo k sebe niektoré suroviny pasujú viac než ostatné?

Na tomto kurze sa pozrieme na viaceré aspekty gastronómie z pohľadu kuchárov, chemikov či historikov. Ukážeme si, za ktoré potraviny v našom jedálničku môže úplná náhoda a ktoré nám tam premyslene prihodila príroda a evolúcia.

Spoločne si prejdeme tieto témy:
Cukry – čo má spoločné kváskový chlieb a egyptské pivo?
Tuky – prečo jeme syr s plesňou?
Bielkoviny – prečo niektoré mäso môžeme jesť surové, zatiaľ čo iné sa musí piecť aj 20 hodín?
Soľ & korenie – prečo sa viedli vojny o korenie?
Fermentácia – prečo má každá časť sveta vlastnú kyslú kapustu?
Varenie – ako pripraviť naozaj chutné jedlo bez receptu?

Hlavným cieľom tohto kurzu je prebudiť vo vás záujem o to, čo jete, a ukázať vám, že jedlo nie je iba zdroj energie. Zároveň vám viem sľúbiť, že po absolvovaní kurzu z vás určite budú lepší kuchári. :)

Pre absolvovanie tohto kurzu nie sú potrebné žiadne predošlé vedomosti, všetky chemické/biologické koncepty, ktorým sa budeme venovať, si na začiatku každého dňa vysvetlíme a následne rozoberieme v spoločnej konverzácii.

Matúš Sukeľ

Matúš pečie najlepšie brownies, aké ste kedy mali. Jeho vzťah s kuchyňou začal nevinne, no aktuálne organizuje niekoľko degustačných večerí ročne a na jeho kuchynských poličkách môžete nájsť 18 mesiacov fermentované rybacie kosti, nakladané ihličie, čierny cesnak a samozrejme kvások. Vo varení našiel ideálne spojenie kreativity a jeho záujmu pre biológiu a chémiu, ktorým sa venuje aj počas štúdia farmácie na Univerzite Komenského. Mimo kuchyne a školy pracuje na vlastnom startupe, ktorý analyzuje informácie o návštevníkoch offline eventov. V minulosti si tiež vyskúšal prácu s dátami v Bloomreach, sales vo Websupport, pomáhal rozbehnúť značku coworking priestorov a robil kampane vo vlastnej marketingovej agentúre. Je absolventom Slovenskej Debatnej Asociácie, cez ktorú pred troma rokmi objavil Discover. Vo voľnom čase si s vami určite rád zahrá volejbal, obehne všetky vintage shopy v okolí alebo skočí na dobré oranžové víno.