Výživa a zdravie
Prečo je dôležité hovoriť o jedle? Ako jedlo ovplyvňuje zdravie a akú úlohu hrá v udržateľnom rozvoji? Ako môžeme vytvoriť potravinové systémy, ktoré zabezpečia dostupnosť jedla pre všetkých? A ako sa môžu mladí ľudia zapojiť do food aktivizmu? Aj týmto otázkam sa budeme venovať počas šiestich dní. Tento interdisciplinárny kurz skúma, ako môže jedlo pôsobiť ako liek: pre zdravie, spoločnosť a planétu! Zahrnuje molekulárne, behaviorálne a spoločenské aspekty výživy a zdravia. Nie sú potrebné žiadne konkrétne predchádzajúce vedomosti, naopak, rôzne znalosti a pohľady sú vítané!
Počas prvých dvoch dní sa pomocou interaktívnych hier naučíme, ako makromolekuly (sacharidy, bielkoviny a tuky) a mikromolekuly (vitamíny a minerály) ovplyvňujú zdravie, vznik chorôb a naše gény. Tretí a štvrtý deň sa zameriame na výber jedla a spôsoby, ako podporiť zdravšie stravovanie. Posledné dva dni sa zamyslíme nad tým, do akej miery majú jednotlivci kontrolu nad svojím jedlom. Budeme skúmať, ako fungujú potravinové systémy, ich vplyv na životné prostredie a hľadať riešenia na ich zlepšenie. Na záver sa inšpirujeme aktivistami z celého sveta a navrhneme vlastnú kampaň za zdravšie jedlo pre všetkých.

Evie Prokesh
Turnus E
Budoucnost
Martina Kavanová
Data Science
Martin Bucháček
Demokracia včera a dnes
Jakub Crcha
Digitální design
Johana Šperlová
Drogy vs. tělo, mysl a společnost
Karel Kieslich
Ekonomie klimatické změny
Ondřej Dočkal
Filmová produkce
Vojtěch Kába
Filozofie
Adam Lalák
Intenzivní medicína
Anne Le Roy
Jóga a meditace
Eva Novotná
Kyberbezpečnost
Vojtěch Crha
Ochrana lidských práv
Mirek Crha
Právo a ekonomie
Jonáš Stoilov
Umelá inteligencia
Martin Timko
Vyjednávání
Jan Kubíček
Výživa a zdravie
Evie Prokesh